Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 15:17 - ДА ВДИГНЕМ ГОРДО ГЛАВА
Автор: dariusmivka Категория: Новини   
Прочетен: 1460 Коментари: 1 Гласове:
2



Тази година отбелязваме 132 години от Освобождението на България от турско владичество. На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Турция, с който се дава свобода на българите и се създава Санстефанска България. Това е мигът, в който българите триумфират, защото са дочакали възкръстването на България от пепелта на 500 годишната турска зависимост. Опиянението от радостта не продължава дълго. Берлинският договор разкъсва страната ни на три части – Княжество България, автономната  Източна Румелия с губернатор, назначен от турския султан и Македония и Тракия, които остават в рамките на Османската империя.

Разкъсаната Трета Българска държава изживява своите дни на възход във връзка с Обединението на 6 септември 1885 тодина, когато Източна Румелия се присъединявакъм Княжество България и княз Александър Батемберг е наречен Обединител. По време на Сръбско-Българската война българските войници прояявят нечуван героизъм и опазват крехката българска свобода. Българите научават своя урок – свободата не е еднократен акт, за свободата трябва да се воюва и да се работи всеки ден и час. И така стъпка по стъпка: приемане на Търновската конституция, която

превръща страната ни в конституционна монархия,

устремният възход през първите години на ХХ век, обявяването на

Независимостта на България на 22 септември 1908 година.

Но все пак, колкото и да е важно онова, което следва, най-важно си остава началото. Това е мигът на обявяване на Санстефанска България. Без този миг усилията на българите за свобода щяха да останат безплодни. Затова

3 март е

Национален   празник

на България,

той е празникът, който обединява българите навсякъде по света. Днес всички българи трябва да вдигнем гордо глава и да си спомним за пътя на борбата и за хилядите борци и революционери, посветили живота си за освобождението на Родината. Да си спомним какъв борбен и непреклонен народ сме, какви чеда е раждала Майка България. Апостолът Левски, създал в стотици градове и села революционни комитети. Войводата Георги Бенковски, организирал и ръководил Априлското въстание в ІV Панагюрски революционен окръг, който е обявен за Председател на Временното българско правителство. След кървавия разгрома на възстанието, обикаляйки с Хвърковатата си чета по Балкана и наблюдавайки пожарищата, същият Бенковски се провиква: „Ние забихме такъв нож в сърцето на Турската империя, след който тя никога няма да се изправи”.

Пряка последица от Априлското възстание е Руско-Турската война, която за българия се явява Освободителна война. Българите не са чакали свободата наготово. Те са участвали, кой с каквото може: посрещат руските войници с хляб и сол, осигуряват храна за руската армия, водят руските военни части през Балкана. Най-активно участие във войната вземат българските Опълченци, защитавали прохода Шипка. Със своя безпримерен героизъм, с по-лошо оръжие от турците, те се изправят на пътя на армията на Сюлейман паша, тръгнал да разкъсва обсадата на Плевен и да съедини турските армии. Когато патроните свършват, в ръкопашен бой, с камъни, дървета и труповете на убитите, Опълченците защитават Шипка. Така те на практика решават изхода на войната.

Никой не може да каже, че сме получили свободата си наготово. Тя е платена с кръвта на хилядите руски войници, с кръвта на хайдути и четници, на участници в революционните комитети на Левски, на загиналите по време на Априлското възстание и освободителната Руско-Турска война. На 3 март ние свеждаме глава в знак на почит пред паметта на тези знайни и незнайни герои, дали пример за родолюбие и героизъм.

 

Христо Костадинов,  ХІІ клас

Гр. Ракитово, 3 март 2010 г.



Тагове:   празник,   статия,   ракитово,


Гласувай:
2



1. jivaduwa - Браво!Много малко деца знаят защо ...
11.04.2012 12:53
Браво!Много малко деца знаят защо точно 3ти март е национален празник на България. А и не само деца, но съм очарована от знанията на Христо Костадинов. На възпитателите пожелавам успехи в работата и пълно удовлетворение от грижите за тези деца!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dariusmivka
Категория: Новини
Прочетен: 72323
Постинги: 16
Коментари: 22
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930